Укинута пресуда за тешку саобраћајку у којој је страдало четворо младих

Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду којом је на четири године затвора био осуђен Никола Михаиловић (28) из околине Лазаревца поводом оптужби да је 9. августа 2019. године пијан изазвао тешку саобраћајну несрећу на Ибарској магистрали у којој је погинуло четворо младих, а четворо теже и лекаше повређено.

Истовремено је суд наложио да му се суђење понови пред Вишим судом у Београду, и продужио му је притвор.

Овом одлуком, која је објављена 4. јуна, усвојене су и жалба тужиоца и бранилаца окривљеног.

Тужилаштво је указало да је пресуда донета на основу погрешно и непотпуно утврђеног цињеницног стања, јер је првостепени суд неосновано одбио предлог тужилаштва да се одобри допунско саобраћајно вештачење са задатаком комисије вештака да изађе на лице места и изврши сва мерења у вези са прегледношћу у раскрсници.

Такође, како наводи Апелациони суд, жалбама бранилаца се указује да је првостепена пресуда донета уз битне повреде одредаба кривичног поступка јер нема довољно јасних разлога о чињеницама које су предмет доказивања, а из којих битних повреда је произашло и погрешно и непотпуно утврђено чињеницно стање, због чега се укидање првостепене пресуде показује нужним.

Михаиловић је оптужен да је 9. августа 2019. године око један сат после поноћи возио “БМВ” са 1,36 промила алкохола у крви, и на Ибарској магистрали код места Жупањац и ударио у такси “дачију” крећући се брзином од најмање 117,3 км/час, на месту где је брзина саобраћајним знаком ограничена на 50 км/цас.

Тада су погинули његова сапутница из БМВ-а Катарина Иванковић (20) и троје путника из “дачије” – возач Александар Саватић (22) Ђорде Белушевић (22) и Ђорде Суботић (19).

Тешко је повређен малолетни Стефан С, који је био у “дачији” а у “БМВ-у” тешке повреде заобили су Стефан Матовић и Кристина Васиљевић, док је лакше повреден Стефан Ивановић.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *