Случај “Колубара” у петак поподне пред Специјалним судом

Рочиште које ће бити затворено за јавност, заказано је за 23. децембар у 16 сати пред Специјалним судом у Београду, рекла је Танјугу портпарол суда Бојана Станковић.

Крајем октобра оптужница против Томића и осталих тужилаштва за организовани криминал из маја ове године је постала правоснажна, након што је претходно у два наврата враћана на допуну истраге, најпре у мају 2012. а потом и у марту ове године.
Иначе, истрага је покренута још у октобру 2011. године након чега је Томић у притвору био скоро годину дана.

 Мада тужилаштво није саопштило наводе из нове оптужнице из маја ове године, раније је саопштено да се поред Томића, оптужницом терети и 11 руководилаца Колубаре и њених зависних предузећа – Владан Јовичић, Радисав Ранковић, Радосав Милић, Владан Радовановић, Милутин Бобић, Света Миљковић, Милан Петровић, ŽЖивојин Јовановић, Светолик Симић, Славољуб Павловић и Душко Обрадовић.

Оптужено је и 16 одговорних лица, власника директора приватних предузећа и радњи које су Колубари давале у закуп своју механизацију – Витомир Димитријевић, Радосав Саватијевић звани Кене, Дејан Живојиновић, Ненад Живојиновић, Радован Цветић, Горан Маројевић, Вера Трифуновић, Дејан Димитријевић, Лазар Лакета, Зоран Ристивојевић, Милорад Војиновић, Драган Ивановић, Дејан Живковић, Дејан Радосављевић, Радош Милосављевић и Зоран Јанковић.

Према ранијим саопштењима тужилаштва, они се терете за злоупотребе у вези са закупом механизације више приватних предузећа за потребе Рударског басена Колубара од јуна 2006. године до децембра 2007. године.
Терете се да су изнајмљивањем машина приватних предузећа и радњи, за чијим радом није постојала потреба, без спроведеног поступка јавне набавке услуга и плаћања фактура на којима је исказан увећан број часова рада машина на штету Колубаре приватним предузећима прибавили имовинску корист.

Драган Томић, у притвору је провео годину дана од хапшења 3. октобра 2011. године, до наредне године, када је подигнута прва оптужница у овом случају, а потом враћена од стране суда на допуну истраге.
Он и још петорица његових сарадника су у другом поступку пре две године правоснажно ослобођени оптужби да су искоришћавали свој положај и овлашћења у Колубари и прибавили имовинску користи предузећу “Инос сировине Лазаревац”. Осим Драгана Томића тих оптужби су ослобођени и Миливоје Ристић, Владан Јовичић, Радисав Ранковић, Милован Обрадовић и Милован Радосављевић.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *