Женски ромски центар представио пројекат „Уједињене за боље сутра“

Пројекат „Уједињене за боље сутра“ који спроводи Женски ромски центар представљен је у општини Лајковац и том приликом потписан је споразум о сарадњи између ове две институције. Овај пројекат део је регионалног пројекта „За активну инклузију и права Ромкиња на западном Балкану“ који спроводи „Care International“.

Циљ је побољшање квалитета живота ромских жена и девојчица на територији Лазаревца, Лајковца, Мионице и Уба, обезбеђивање њиховог лакшег приступа здравственим услугама и подизање видљивости важности очувања репродуктивног здравља и спречавања дечијих малолетничких бракова, кроз оснаживање ромских организација и појединаца, као и кроз стварање нових и контролу постојећих механизама у заједницама.

Слободанка Васић из Женског ромског центра Велики Црљени рекла је да ће сарадња са лајковачком општином убудуће бити чешћа, а тицаће се унапређења здравља ромских девојчица, као и спречавања малолетничких бракова. Председник општине Лајковац Андрија Живковић истакао је да ће свака идеја која се тиче бољег живота, не само ромске популације, већ целокупног друштва, бити препозната и подржана.

Регионална менаџерка у „Care International Balkan“ Јадранка Миличевић рекла је да се пројекат реализује на територији Републике Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе, што омогућава лакше преношење знања, искуства и учење на другим примерима.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *