Владика Јован освештао Храм Свете Петке у селу Петка код Лазаревца

Реконструкција храма започела је почетком јула 2013. године по пројекту стручног тима фирме ДА СТУДИО из Лазаревца, власника Дарка Ђорђевића. Сарадници на пројекту су били архитекте Дарко Свилар и Марија Савовић, као и консултативни инжењер за конструкције, Тијана Маринковић. Извођач радова овог захтевног пројекта била је грађевинска фирма ВИСАК ВР из Љубовије.

У чину освећења храма учествовалиу су поред свештеника Архијерејског намесништва колубарско-посавског и гости из осталих намесништава епархије, као и свештенство и монаштво из других епархија СПЦ.

Овом приликом Владика Јован је правом ношења напрсних крстова наградио двојицу петчанских свештеника, протојереје, Војислава Одавића и Мирослава Филиповића, нагласивши да су у Цркви признања само подстрек за још већи труд и прегалаштво на Њиви Господњој.

Преосвећени се, на крају, захвалио свима који су на било који начин помогли обнову и изградњу храма Свете Петке, а најзаслужнији међу њима награђени су Архијерејским Граматама Признања, ордењем Светог Симеона и Вожда Карађорђа.

Орденом Светог Саве другог реда награђени су: вд директора ЈП ЕПС Милорад Грчић, заменик директора БИА-е Иван Тодоров и проф. др Жељко Лазић, саветник директора БИА-е и професор на националној Академији за безбедност.

Орден Светог Симеона Мироточивог, уручен је како појединцима, тако и између осталих и  Градској општини Лазаревац и Савету месне заједнице Петка.

опширније читајте у штампаном издању Правих новина

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *