Велике представе малих глумаца

Према речима директорке основне школе у Вреоцима, Мирјане Јоксимовић, одзив за учешће на фестивалу био је бољи него икада. Она је истакла да је пре четири године све почело прилично аматерски, а сада је овај фестивал једна озбиљна манифестација.

„Имамо двадесет представа на репертоару и десет основних школа које учествују. Такмичење је подељено у две категорије, млађи узраст до четвртог разреда и старији од петог до осмог“, рекла је она. Награде ипак нису  првенствени циљ, каже директорка, већ пре свега ревија драмских група и промоција дечијих позоришта.

Фестивал је свечано прогласио отвореним академски вајар Душан Рајшић. Цитирајући Шекспира да деца плачу кад се роде јер ступају на велику сцену, али врло брзо својим одрастањем одлазе са те сцене, Рајшић је пожелео младим глумцима да што дуже остану на сцени и сачувају у себи дечији дух.

Изнеђу осталих, са две сјајне представе представила се основна школа Дуле Караклајић. Сценарио за представе „Наша најдража учитељица“ и „Пројекат“ написала је учитељица Оливера Љубојевић.

Глумачку екипу у представи „Наша најдража учитељица“ чине заједно прваци, петаци и осмаци, док је „Пројекат“ у коме глуме петаци, иначе генерација бивших ученике учитељице Оливере, уствари пародија на причу о деда Триши и мачку Тоши, прилагођена нашем времену и простору.

„У свему овоме највећа чар је то што деца уживају и што су те представе оно што се памти, јер не памте се ни часови математике ни српског језика, већ се памте дружења“, каже учитељица.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *