Успешно одржана манифестација „Дани Степојевца“

Манифестација „Дани Степојевца“, која је трајала током три дана, идејна је замисао Милене Мићић Главоњић, дипломираног историчара, која је у свом завичају желела да покрене и заталаса оно што се може назвати духовно-културном варницом краја у ком се родила.

Идеју су подржали сви они који су је препознали као вредну реализације, од Месне заједнице, ГО Лазаревац, Библиотеке „Димитрије Туцовић“, појединаца из Степојевца и ОШ „Вук Караџић“ која је и била домаћин.

Првог дана одржана је трибина на тему свих српских подела еминентног историчара др Немања Девића, а потом је отворена изложба Горана Радојичића „Степојевац прича…некад и сад“ на којој су изложене само неке од фотографија из богатих породичних албума самих мештана. Стручни консултант изложбе била је Милена Мићић Главоњић, а покровитељ Библиотека „Димитрије Туцовић“ из  Лазаревца. Изложбу је отворила директорка ове културне установе Јасмина Иванковић. Затим, програм је настављен игром деце из плесне групе „РмП“ и наступом КУД „Младост“ из Степојевца.

Другог дана манифестације програм је почео свечаним испраћајем осмака и „Плесом до матуре“, затим је у холу школе одржана свечана промоција збирке песама изузетног професора српског језика и књижевности – Љиљане Милић Влаховић, под насловом „Има те у свакој стопи“, чији је издавач Библиотека „Димитрије Туцовић“.

Одржано је и предавање о безбедности мотоциклиста у саобраћају др Владимира Јевтића из Степојевца, који је уједно и члан Европске комисије за безбедност мотоциклиста у саобраћају. Владимир је и сам пасионирани мотоциклиста, а пореклом је Степојевчанин. О томе како се 11.000 километара може безбедно и са уживањем возити мотор кроз 14 земаља, предавање је употпунио својом „Степојевачком мото причом“ Зоран Чолић. Ни киша није омела фолклорне наступе гостујућих друштава из Вреоца, Сурдука…

Трећег и последњег дана у школи је промовисан најновији роман Душка Лесендрића „Небо је било плаво, а Сунце жуто“, чији је издавач била Библиотека „Димитрије Туцовић“. У сали је одржан и турнир деце која тренирају фудбал уз будно око тренера Милоша Бркића и Дарка Михаиловића. Судија је био Александар Бељић.

Манифестација „Дани Степојевца“ завршена је наступом гостујућих фолклорних ансамбала и домаћина КУД „Младост“. У холу школе чувари традиције и старих заната из Лесковца, Врбовна, Лазаревца  и Степојевца изложили су своје радове. Излагачи су били: Милисав Стојановић, Загорка Ускоковић, Милорад Петровић, Љубиша Стојковић, Милица Стојковић, Зорица Николић, Љиљана Стојановић, Слађана Ђурић и Нада Марковић.

Последње вечери спортском халом школе трчао је Давид Радишић, бурно поздрављен од свих присутних, који је освојио баш тог 11. јуна бронзану медаљу на Светском такмичењу каратиста, одржаном у Београду.

Домаћин манифестације – ОШ „Вук Караџић“, на челу са директорком Верицом Тодоровић Анђелић, показали су се као добри организатори и још бољи домаћини.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *