Услед ситуације са коронавирусом депресија све присутнија (ВИДЕО)

Диспанзер за ментално здравље у Лазаревцу за време ванредног стања радио је пуним капацитетом, а психичко здравље наших суграђана због ситуације са коронавирусом додатно је нарушено.

Страх од непознате болести буди анксиозност и код оних особа које немају никакве психичке проблеме, истиче психијатар Оливера Младеновић, посебно када се на то дода забрана кретања и ускраћивање физичких контаката. Такође, након прележане болести пацијенти спорадично добијају и психијатријске поремећаје, што додано компликује дијагнозу.

Стресу доприносе и контрадикторне информације које се из дана у дан појављују у медијима, али и принудно одсуство са посла које оставља простора за превише негативног размишљања, истиче наша саговорница и додаје да је важно организовати своје време и држати се рутине, јер она ствара осећај сигурности. „Колико смо у стању да контролишемо стрес, толико је и наш имунолошки систем добар, односно толико је спреман да се бори са инфекцијом, па између осталог и са короном. Неспорно су истраживања потврдила да хроничан пролонгиран стрес смањује имунитет према инфективним узрочницима за 50 посто“, каже Младеновић.

Више о томе како коронавирус утиче на ментално здравље погледајте у видео прилогу који следи.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *