У Лазаревцу шест случајева морбила

„Шест пријављених случајева морбила значи да је епидемија која је пријављена у целој Србији у Лазаревцу стављена под контролу“, рекао је за Кис радио директор Дома здравља „Др Ђорђе Коваћевић“ др Јован Милојевић.

Он је истакао да је епидемиолошки надзор појачан и да је адекватним реаговањем свих стручних служби број оболелих од морбила у Лазаревцу стављен под контролу.

„Надамо се да неће расти број оболелих. Ми предузимамо све мере које у нам на располагању да се спречи ширење морбила, укључујући и едукацију становништва“, рекао је др Милојевић.

Иначе, према подацима Института за јавно удравље „Милан Јовановић Батут“, од почетка октобра 2017. године, закључно са 15.3.2018. године на територији Републике Србије, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, регистровано је укупно 3680 случајева малих богиња, од којих је 1876 лабораторијски потврђенo у Институту Торлак.

Најмлађа оболела особа је стара 15 дана, а најстарија 70 година. Највећи број оболелих је у узрасним групама млађим од пет и старијим од 30 година.

Већина оболелих особа (95%) је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса.

Од укупног броја оболелих, 32% је било хоспитализовано или је хоспитализација у току. Од тежих компликација малих богиња регистровано је запаљење мозга код две и упала плућа код 410 оболелих особа.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *