Традиционална лајковачка туцијада

И ове године, најмасовније такмичење које се одржава на територији општине Лајковац, организовао је еколошки покрет Каструм Бродаре, а за разлику од претходних година, Туцијада није одржана на Враче Брду.

“Испред еколошког покрета Каструм Бродаре, као домаћина традиционалне Туцијаде, морам да се извиним свим нашим посетиоцима, који су морали да промене локацију због наше одлуке да се седма Туцијада одржи на спортским теренима ФК Димитрије Туцовић. Време нас није послужило, пале су велике количине падавина пред сам дан такмичења, тако да је било немогуће одржати једну овакву манифестацију на Враче Брду”, рекао је за Праве новине председник овог еколошког покрета и координатор овогодишње Туцијаде, Миодраг Марковић.

Као и претходних година, организацију ове манифестације помогли су општина Лајковац и Туристичка организација општине Лајковац.

“Заиста, морам да честитам еколошком покрету Каструм Бродаре. Новац и помоћ општине Лајковац не би вредели да није момака и девојака из овог покрета. Они носе не само овај пројекат, него практично све пројекте из области екологије на територији општине Лајковац. Следеће године, управо уз помоћ еколошког покрета Каструм Бродаре, сав онај простор код споменика Димитрија Туцовића ће изгледати сасвим другачије, оригиналније и надам се да ћемо осму Туцијаду одржати на Враче Брду”, рекао је председник општине Лајковац Живорад Бојичић, који је поздравним говором седму Туцијаду и званично отворио.

Пред сам почетак надметања, бројни посетиоци су имали прилику да виде одломак из монодраме “Надежда Петровић” у извођењу глумице Биљане Ђуровић, а потом је уследило такмичење у коме се стотинак малишана надметало у туцању ускршњим јајима. Победник овог такмичења била је десетогодишња Душица Марковић из Ћелија и она је, од стране организатора, награђена дечијим бициклом. Сениори су се надметали у три дисциплине. Поред такмичења за најтврђе јаје, за старије учеснике је организовано и надметање у надвлачењу конопца, као и у бацању камена с’ рамена. Аца Мићић из Ћелија је тријумфовао у туцању ускршњим јајима и освојио таблет марке Тесла М8. Хицем од 8,65 метара, победник у бацању камена с’ рамена био је Радован Фуртула из Лазаревца, док је у надвлачењу конопца овога пута неприкосновена била екипа “Нема везе”.

За све победнике традиционалне седме Туцијаде, организатор је обезбедио и пехаре, и медаље, као и органске производе из ћелијанског краја.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *