Током јуна у Лазаревцу 25 венчања и три развода – насиље најчешћи разлог (ВИДЕО)

Статистички подаци говоре да је у току јуна у Лазаревцу било 25 венчања и три развода, али ови подаци нису тачни, јер услед пандемије коронавируса многа рочишта нису одржана. Претпоставка је да ће овај број, на жалост, бити много већи, а један од најчешћих разлога због кога долази до развода је физичко и психичко насиље, истиче социјални радник Неда Радојевић.

Након донесеног новог закона који подразумева изрицање хитних мера против насилника, жртва насиље чешће пријављује, док се и даље ретко дешава да насиље пријави друго лице – пријатељ, комшија, колега или познаник.

Развод почиње покретањем поступка у суду, који потом процењује коме ће дете бити додељено. „Уколико у брачној или ванбрачној заједници имате малолетно дете, суд се обраћа Центру за социјални рад ради провере доношења мишљења коме ће дете бити поверено, ко ће вршити родитељско право и модел виђења са другим родитељем, односно да ли он уопште треба да се одреди. Такође, суд није у обавези да се обрати Центру за социјални рад , већ то чини по потреби, како би лакше донео исправну одлуку“, објашњава Радојевићева и додаје да се искључиво гледа корист детета.

Она истиче да је разговор између партнера најважнији, али и да је потребно посаветовати се са пријатељем или психијатром који проблем може да сагледа из другог угла. До развода не долази само јер између партнера постоји проблем, већ и због личног незадовољства које може да се пројектује на целу породицу.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *