Рајац идеалан за викенд одмор (ВИДЕО)

Ова година донела нам је могућност да боље упознамо нашу земљу и њене туристичке потенцијале, а како би уживали у чарима доброг одмора не морамо се много удаљити од Лазаревца, јер се на пола сата вожње налази један од најпознатијих врхова венаца ваљевских планина – Рајац.

Директор туристичке организације општине Љиг Владимир Ивановић истиче да је ове године посета туриста боља у односу на претходну. Рајац који има осам обележених планинарских стаза најчешће посећују излетници, планинари и пилоти параглајдера. Они уживају у шетњама, чистом ваздуху и доброј храни.

Поред споменика посвећеног храбрим борцима Колубарске битке, друга најпознатија манифестација на овој планини је Косидба на Рајцу, међународно такмичење у ручном кошењу траве, које се одржава већ 50 година. „Због епидемиолошке ситуације ове године је косидба на Рајцу одржана без публике, док је претходних година долазило између 20.000 и 50.000 посетилаца. Били су косачи из Србије и Републике Српске“, објашњава Ивановић.

Победник у ревијалном такмичењу, односно ђидија, био је Вељко Миловановић из Горњег Милановца. Награду ‘Златна коса’ освојио је Небојша Спасојевић из села Кадина Лука код Љига, други је био Драго Иванић из Босанског Петровца, а трећи Мићо Мрђан из Сурдука.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *