Сви бунари са изворишта „Пештан“ у функцији

Свих 14 бунара на изворишту „Пештан“ су стављени у функцију, чиме је водоснабдевање стабилизовано, поручују из Јавног предузећа за комуналну привреду Лазаревац.

Бунар БФ3 последњи је пуштен у рад и урађен му је нови филтер. Тренутно 105 секундних литара долази са изворишта „Пештан“ у фабрику за прераду, а постоји и резервних четири или пет секундних литара, али се капацитет бунара неће повећавати без превелике потребе, објашњава Александар Арсеновић, в.д. директора ЈПКП Лазаревац.

„Што се тиче бунара за водоснабдевање Лазаревца и Лајковца ово је наш максимум, а за остало мора да се потражи помоћ на вишим инстанцама, нашег оснивача и наравно Колубаре. У договору смо да се избуше нови бунари на изворишту Пештан, јер ту дефинитивно има још воде. Ових 14 бунара су прилично стари и ниједан није млађи од 2010. године. Бунари старе, а са старењем смањује се њихов капацитет“, каже Арсеновић.

Он додаје да се на мрежи се дешава доста кварова, јер се терен скупља и врши притисак на старе цеви које пуцају. У том случају цеви се крпе, док је дугорочније решење да се у наредним годинама што више старих линија замени.

У ово доба године велики проблем представља коровска биљка амброзија, а ЈПКП Лазаревац по уговору са оснивачем ГО Лазаревац коси површине које су у њиховој надлежности. Реч је о 13 локација у граду које се косе у складу са предвиђеним плановима, поручују из овог предзуећа.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *