Све већи број младих људи тражи помоћ интернисте

Специјалиста интерне медицине, др Гордана Дражић, каже да је Интернистичка служба Дома здравља Др „Ђорђе Ковачевић“ у Лазаревцу специјалистичко-консултативна служба која се превасходно бави консултативним прегледима, а потом и лечењем пацијената.

“Ова служба врши прегледе становништва од 18 година па на даље“, објашњава специјалиста интерне медицине др Гордана Дражић. „Најзаступљенији пацијенти ове службе су особе од пете до седме деценије живота, али наравно, има и млађих, и то доста млађих, што је некад забрињавајуће“, каже докторка Дражић.

„Најчешћи пацијенти на интерној медицини јесу кардиоваскуларни болесници, а најчешћи проблем је хипертензија, потом ангина пекторис, стање након инфаркта миокарда, обољења крвних судова итд. Након њих су ендокринолошки пацијенти, они који се лече од дијабетеса мелитуса, шећерне болести затим тиреотоксикоза и друга ендокринолошка стања. Ту су такође и хематолошке болести, односно, болести крви и крвотворних органа, потом нешто мање нефролошких пацијената, обзиром да имамо специјалну болницу за ендемску некропатију. Гастроентеролошке болести су најчешће типа гастритиса, који настају превасходно због погрешне исхране, затим болести метаболизма, а то је повећана масноћа у крви. Око 80% свих лабораторијских налаза код пацијената показује повишен холестерол, триглицериде или оба. То је такође уско везано са исхраном, а са друге стране на то утичу сви други фактори и начин живота, стрес, не само погрешна већ и нередовна исхрана можда чак и поједини лекови итд“, каже докторка Дражић.

Забрињавајући је податак да око 80% свих лабораторијских налаза код пацијената показује повишен холестерол, триглицериде или оба.

“То је један глобални проблем. Дијабет, болести метаболизма, односно повећане масноће, гојазност… То су све фактори ризика тј. тзв метаболички синдром. Он је претходница промене на крвним судовима срца и коронарне болести, односно ангине пекторис, односно инфаркта“, каже докторка.

Обим посла у служби интерне медицине као и у свим другим службама није могуће предвидети, обзиром да увек постоје хитни случајеви. У просеку прегледа се око 25-30 пацијената дневно. Тај број  јесењем периоду почиње да расте.

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *