Спомен-обележје српским јунацима

Традиционална манифестација Дани Колубарске битке одржана је у Бистрици на Кременици, код Лазаревца, где су положени венци на спомен-плочу команданту 2. пешадијског Гвозденог пука, пуковнику Миливоју Стојановићу Брки и јунацима погинулим и умрлим у ратовима од 1912. до 1918. године.

Дани Колубарске битке још једном су евоцирали успомену на српске јунаке који су своје животе дали за отаџбину Србију у балканским ратовима и Великом рату. Уз помоћ Месне заједнице Бистрица, општине Лазаревац и ЈПКП „Лазаревац“ на Кременици је подигнута и освештана спомен-плоча на којој су исписана имена погинулих бораца из Бистрице током ослободилачких ратова. Венце су положили представници Градске општине Лазаревац, Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова, Организација резервних војних старешина Лазаревца и др.

Заменик председника ГО Лазаревац Милоје Живановић поздравио је пристуне и захвалио се свима који су допринели да се обележи ово историјско место, борцима укаже част и не заборави на њихово јунаштво. Члан Одбора за неговање традиције Гвозденог пука Миле Лазаревић рекао је да ће жртве погинулих бити заувек упамћене и подсетио да је Колубарска битка највећа битка српског народа у Великом рату. Мештанин Бистрице Божидар Добричић говорио је о војницима чија се имена налазе на споменику и о бројним породицама из овог краја које су у рату изгубиле и по три сина.

У пригодном културно-уметничком програму учествовао је глумац Александар Трмчић и ученици Музичке школе „Марко Тајчевић“ који су извели композиције „Боже Правде“ и „Марш на Дрину“.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *