Словеначка делегација посетила Лазаревац

Део Шестог транспорта словеначких изгнаника прогнаних од стране немачког окупатора у Лазаревац је стигао 26. јуна 1941. године. Споменик постaвљен недалеко од ОШ „Војислав Вока Савић“ откривен је 1975. године, као трајни симбол пријатељства између Србије и Словеније.

Општину Лазаревац посетили су представници Словеније, на челу са замеником амбасадора Словеније у Београду Романом Вајкслером, који је истакао да је споменик опомена за садашње и будуће генерације и да нешто налик Другом светском рату више не сме да се понови.

Председник општине Лазаревац Бојан Синђелић захвалио се Амбасади Словеније и општини Трбовље и рекао да су гости захвални Лазаревчанима који су кроз своју историју били хумани. „Давне 1941. године када им је било тешко и када их је Трећи рајх протерао из Словеније, њих 300 је боравило у Лазаревцу, све до 1945. године. Сигурно је да су осетили српску гостољубивост“, рекао је Синђелић и нагласио да треба да будемо поносни на своје претке.

Споменик је откривен 1975. године, а његов аутор Милош Вастич рекао је да симболизује јединство Словенаца и Срба. У програму који је уприличен овим поводом учествовали су ученици МШ „Марко Тајчевић“, а делегација Словеније обишла је и лазаревачку спомен-костурницу.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *