Шта учинити ако сте сведок саобраћајне несреће?

Саобраћајне незгоде на територији општине Лазаревац у протеклом периоду нису толико учестале, док су се у летњим месецима прошле године оне дешавале свакодневно, неретко са тешким повредама и смртним случајевима.

Иако је најкритичнија тачка Ибарска магистрала, услед непоштовања саобраћајних прописа, незгоде се често дешавају и на локалним путевима.

Начелница Хитне помоћи у лазаревачком Дому здравља „Др Ђорђе Ковачевић“ др Наташа Трипковић истиче да уколико се неко у току вожње задеси на месту саобраћајне незгоде, најпре треба да обезбеди место догађаја, укључи сва четири показивача правца, стави безбедносни троугао, позове полицију и хитну помоћ.

„Пролазник који се нађе на лицу места не може да уради много, али може да разговара са повређенима, евентуално придржи главу или очисти уста уколико постоји неко страно тело. У случају обилног крварења, потребно је притиснути то место или га нечим подвезати“, објашњава Трипковић и додаје да не треба померати особе које се налазе заглављене у аутомобилу, јер у случају повреде вратног дела кичме, може се проузроковати још већа штета.

Ипак, ако је место удеса небезбедно, ако постоји шанса да се аутомобил запали или га неко удари, а хитне службе не могу да дођу у кратком временском року, онда је потребно помоћи и повређеног изнети из аутомобила.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *