Родитељима додељено 90 дечијих ауто-седишта

Савет за безбедност саобраћаја на путевима Већа ГО Лазаревац уз помоћ Секретаријата за саобраћај Градске управе града Београда и Агенције за безбедност саобраћаја расписали су позив за доделу ауто-седишта категорије 0+, намењених за децу најмлађег узраста, која су данас подељена у просторијма општине Лазаревац.

Родитељима је најпре одржана обука за правилну употребу, а потом је подељено 90 ауто-седишта. Ово неће бити последња акција, јер је интересовање велико, истакао је председник општине Лазаревац Бојан Синђелић и додао да ће се у наредним годинама одвајати још више новца, само како би деце било што више.

Ово је прави пример како новчана средства од наплаћених казни треба усмерити на безбедност саобраћаја, рекао је Душко Пешић, начелник одељења за планирање, превенцију и едукацију Агенције за безбедност саобраћаја.

Он је додао да годишње погине око десеторо деце, што је знатно мање у односу на пре 20 година. „Некада су деца највише страдала као пешаци, док данас највише страдају као путници у возилу. Најчешћи је разлог зато што родитељи не користе седишта за децу или седишта не користе на исправан начин – дешава се да седиште није изабрано према висини и тежини детета, да дете није на одговарајући начин причвршћено у седишту или седиште на одговарајући начин није причвршћено у возилу“, објашњава Пешић.

Један од родитеља који је добио ауто-седиште за једномесечну бебу био је и Бранимир Лешевић, који је истакао да ће седиште помоћи како би се дете заштитило у возилу и уживало у безбедној вожњи.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *