Донација Чешке за пројекат музејске поставке у крипти Храма

Челници ГО Лазаревац данас су заједно са представницима амбасаде Чешке Републике у Србији потписали Уговор о донацији за реконструкцију Спомен костурнице у Храму Светог Димитрија у Лазаревцу.  Потписан је уговор о донацији средстава за реализацију пројекта 3Д интерактивне музејске поставке у крипти Храма.

Саму идеју најпре су подржали патријарх СПЦ Павле, његов наследник Иринеј те садашњи патријарх Порфирије, као и владика шумадијски Јован уз подршку највиших српских државних званичника. 

Реконструкција предвиђа новине у крипти храма у Лазаревцу где се и меморијални центар налази.

У питању је споменик посвећен сећању на огромне жртве које је српски народ преживео током Колубарске битке која се одиграла у овим крајевима. У спомен крипти су похрањене кости огромног броја српских, али и аустроугарских војника настрадалих у Колубарској бици. Чешка војска тада је ратовала на страни Аустроугарске.

По речима саговорника, реконструкција би требало да буде завршена до 14. децембра 2023. године када се обележава годишњица Колубарске битке. Како незванично сазнајемо до сада је за овај пројекат прикупљено 60 процената неопходних средстава, а уз донацију Чешке републике тај ће износ знатно бити увећан.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *