Разменa искуства и знања са jталиjанима

Чланови проjектног тима и представници ГО Лазаревац, представници земљорадничке задруге „Качерски мед“, стручни тим са пољопривредног факултета у Београду, као и представници удружења пчелара „Будућност“ из Лазаревца, у периоду од 19. до 22. септембра посетили су jталиjу, тачниjе Болоњу. Сврха путовања била jе стручна пчеларска пракса, коjа jе изведена у оквиру планираних активности на проjекту Пчеларски центар – Качерски мед”.

 

 

 

Чланови делегациjе, могли су се упознати са начином рада наjвећих италиjанских пчелара и стећи драгоцена искуства обилазећи наjвеће и наjуспешниjе пчеларске фарме у jталиjи.

Наjпре су били у прилици да посете jедног од наjвећих пчелара у региону Еmiliа-Romagna, Гвиду Занелиjу.

Реч о породичноjпчеларскоj фарми APICOLTURA ZANELLIкоjаброjиоко 900 пчелињихдруштава. Господин Занeли jе кооперант велике jталиjанске кооперативе „Con Api“. Селећи jе пчелар и произведе годишње око 60 тона меда од багрема, сунцокрета, ливаде и цитруса. Посета jе била веома корисна jер се од господина Занелиjа могло много научити о практичним поступцима са великим броjем пчелињих друштава и великом количином изврцаног меда.

 

Затим jе уследио обилазак jедне од наjвећих фабрика пчеларског прибора и опреме ЛЕГА у Фаенци. Ова престижна фабрика jе основана пре око 70 година и са вишедецениjским искуством прилагодила jе своjу производњу обичним пчеларима коjима jе потребно све од капе, ножа за отклапање саћа, преко димилице, рукавица и комбинезона до високософистицираних машина за врцање, аутоматских пунилица меда и термокомора за отапање укристалисаног меда.

 

 

 

Делегациjа jе присуствовала и отварању 34. пчеларске изложбе у Кастел Сан Пjетру, бањи покраj Болоње. То jе традиционални скуп произвођача пчелињих производа из региона и целе jталиjе коjи jе пратио велики броj дешавања у оквиру кога jе и одржан семинар о одрживоj пољопривредноj производњи у jталиjи, као и о улози пчелињих производа у кулинарству. Цела група из Србиjе имала jе прилику да поразговара са пчеларима коjи су излагали своjе производе.

 

У понедељак 22. септембра уприличена jе посета наjвећоj пчеларскоj кооперативи у jталиjи „Con Api“. У подножjу Апенина, недалеко од Болоње, у месту Монтерензио, налази се ова наjвећа и наjпознатиjа пчеларска задруга из jталиjе. Домаћини су презентациjу започели представљаjући своjе активности. Кооператива „Con Api“ има 600 коопераната, где jе сваки од пчелара са више од 150 пчелињих друштава. Од пре две године присутну су и на нашем тржишту где су заинтересовани претежно за багремов мед. Као нус производ пакуjу и мармеладу. Посебно jе добро организована производња и откуп биолошког тj. органског меда. Након веома живог разговора са нашим пчеларима, организован jе обилазак погона где се складишти, конфекционира и пакуjе мед. То jе била прилика да се види jедан од наjвећих погона за паковање меда у Европи, са савременим, великим, аутоматским линиjама за паковање. Пчелари учествуjу у раду органа задруге али руководећи борд jе сатављен од професионалаца из струке коjи успешно руководе овом задругом.

 

Студиjска посета настављена обиласком jнститута “CRA-АPI“ (Honey Bee and Silkworm Unit of the Council for Research and Experimentation in Agriculture) у Болоњи. Домаћин jе био директор института др Марко Лодезани коjи jе укратко представио рад самог jнститута. jнститут се бави очувањем и заштитом италиjанске расе пчела, заштитом пчела од болести, оптимизациjом производње у пчеларству, мониторингом у пчеларскоj производњи и посебан сегмент су лабораториjска истраживања и анализа пчелињих производа укључуjући и анализу резидуа у воску и меду. Поред предавања организован jе обилазак лабораториjа за квалитет пчелињих производа. Посебно интересовање изазавале су методе коjе омогућуjу доказивање поjединих резидуа у воску jер се оваква врста анализа не ради у Србиjи.

 

На краjу студиjског путовања организована jе посета одгаjивалишту матица и погону за производњу матичне млечи породице Финелли. Оваj породични бизнис започео jе господин Финели пре 30 година и сада са своjим сином годишње произведе око 5000 матица и неколико десетина килограма матичног млеча.

 

Студиjска посета jе допринела да се размене искуства и знања коjа италиjански партнери имаjу у пчеларскоj пракси, као и да се нашим пчеларима креираjу нове идеjе и позитивна искуства коjа би могли да реализуjу у нашим условима пчеларске производње.

Проjекат „Пчеларски центар Качерски мед“ финансира Европска униjа а спроводи Делегациjа Европске униjе у сарадњи са Сталном конференциjом градова и општина у оквиру програма Еxchange 4.

 

 

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *