Прво место за ученичку компанију из Лазаревца

Ученичка компанија „PIPO“ из Техничке школе „Колубара“ у Лазаревцу, од укупно десет школа учесница, освојила је прво место на Регионалном такмичењу ученичких компанија из београдских општина одржаном 12. марта.

Ови средњошколци се у оквиру своје компаније баве производњом уређаја за аутоматизовано заливање цвећа, као и сигурносног система који услед пада нивоа воде спречава оштећење уређаја.

Друго место припало је компанији „Sense” коју чине ученици Фармацеутско-физиотерапеутске школе који производе ароматерапеутске сапуне и парфеме у чврстом стању. Ученичка компанија „Sixth Sense” из Техничке школе у Младеновцу освојила је треће место са специфичним помагалима за особе са инвалидитетом, док су средњошколци Медицинске школе на Звездари са компанијом „NEST” заузели четврто место захваљујући иновативним предметима израђеним од дрвета.

Заједно са победницима осталих регионалних такмичења (Војводина, југозападна, југоисточна и централна Србија), ови ученици ће се у мају у Новом Саду борити за титулу националног победника и представника Србије на европском такмичењу најбољих ученичких компанија које ће бити одржано у јулу ове године у Лилу, у Француској.

Ученичка компанија је најпознатији програм „Достигнућа младих” који обезбеђује основно економско образовање за ученике средњих школа и спроводи се широм света. Програм траје преко целе школске године а Европска комисија га је означила као најбољи пример предузетничког образовања. Ученици који су „запослени” у овим компанијама током школске године стичу знања о тржишној економији и предузетништву кроз програме „Достигнућа младих” и своју компанију воде од оснивања до израде компанијског извештаја и затварања компаније. Програм Ученичка компанија део је пројекта „Деценија предузетништва” који спроводи Влада Републике Србије.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *