Презентација војних школа у Центру за културу

Презентацији су просуствовали заинтересовани  ученици четвртог разреда Гимназије и Техничке школе „Колубара“ као и ученици осмих разреда основних школа са територије ГО Лазаревац .

Присутним ученицима на самом почетку презентације обратио се пуковник у пензији, Бранислав Аночић из Лазаревца, који им је пренео своја искуства након чега су представљени програми школовања у поменутим школама.

Ученицима који су дошли да испрате ову презентацију представили су се и кадети војне академије из Лазаревца . Кадет разводник Балша Исаиловић каже да жели да постане официр техничке службе на смеру војно – машинско инжињерство.

„Велика ми је част да данас могу да учествујем у презентацији војних школа, каже он. Васпитан сам да волим своју земљу, да будем патриота и да знам своју историју и традицију, тако да сам врло рано схватио да је војни позив оно што ми одговара . Задовољан сам и ни једног тренутка се нисам покајао због мог одабира“.

Кадет 139. класе војне академије, Којић Аница из Лазаревца каже да поред редовних школских обавеза, на академији има довољно времена и за друге активности.

– После наставе имамо  довољно слободног времена. У кругу академије имамо спортски центар, теретану, гимнастичку и борилачку салу, као и атлетски стадион и све то можемо користити у свако доба дана. 

Конкурс за војну гимназију отворен је до 31. марта, а за средњу стручну војну школу до 25. марта.  Један од услова за упис је да ученик који конкурише за ове школе мора у све четири године претходног школовања имати најмање врло добар успех и најмање врло добру оцену из владања. Војна гимназија је општег типа и траје четири године након чега се ученици  углавном опредељују за Војну академију. За упис у гимназију полаже се пријемни испит из математике, српског језика, физичког васпитања, обавља се разговор са психологом и здравствене провере. Резултати пријемног испита добијају се почетком јуна, тако да ученици који нису примљени у војне могу да конкуришу за неке друге школе.

Војна академија ове године прма 90 кадета, првих 120 биће примљено у војну гимназију, првих 60 на листи у војну школу,  а 25 у војно – медицинску школу рекао је потпуковник са  Војне гимназије, Урош Домазет.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *