Преко три хиљаде посетилаца Фестивала српских вина

Организатори манифестације су градска општина Лазаревац и Туристичка организација ГО Лазаревац у сарадњи са Удружењем винара и виноградара Србије.

Председник лазаревачке општине, Бојан Синђелић, приликом отарања манифестације, поздравио је присутне и пожелео пријатне тренутке на овом, можда и највећем сајму вина у Србији када је у питању број излагача.

„Као организатори ове, сада већ традиционалне манифестације, учинили смо све да се осећате пријатно и да вам овај дан проведен у нашем граду остане у лепом сећању. Фестивал вина у Лазаревцу од свог оснивања замишљен је као некомерцијална манифестација са првенственим циљем да промовише српска вина, нарочито вина са територије наше општине. Управо из тог разлога ми је драго што се организација ове манифестације поклопила са успоном српског вина, а посебно желим да нагласим да је овај фестивал имао утицај и на значајан раст виноградарства на територији наше општине. Све су бојније парцеле под виновом лозом, а томе су допринела и улагања општине. Помоћ удрућењима винара допринели су да вина са наших простора освајају медаље на свим изложбама“, рекао је први човек лазаревачке општине.

Фестивал је свечано отворио Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић који је овом приликом истакао значај развоја винарства у Србији кроз подршку државе и локалне власти.

„Даћемо све од себе да из наших мера за рурални развој помогнемо финансирање такозваних винских соба. Трудићемо се да помогнемо, како би могли да имамо што већу количину вина да понудимо тржишту. Чињеница је да ову прилику коју имамо пред собом треба добро да искористимо“, нагласио је Недимовић.

Министар пољопривреде захвалио се руководству градске општине Лазаревац на организацији овако доброг Фестивала, а присутнима пожелео добар залогај и добру чашу вина.

И ове године Фестивал вина обележио је и књижевни конкурс за најбољу необјављену песму о љубави и о вину. Овога пута треће место припало је Миловану Иванковићу из Лазаревца за песму „Мала винска“, другопласирана је песма „Не видим себе у јесен“ , Предрага Патијаревића из Лазаревац, а овогодишњи побеник је Марко Поропатић и песма „Енологија у раскораку“.

Током свечаности отварања Фестивала добитнику прве награде на поетском конкурсу који је одржан поводом Фестивала вина, Марку Коропатићу поклон је уручила Ивана Ћирковић помоћница министра државне управе и локалне самоуправе.

„Ја само могу да похвалим напоре градске општине Лазаревац и Туристичке организације ГО Лазаревац који осми пут приређују ову светковину, ово су једни од ретко добрих примера у Србији да ово што зовемо приватно јавно као партнерство функционише и да успева. А што се тиче нашег министарства министарка Брнабић ће у наредном периоду бити потпуно посвећена напорима да се овакви примери добре праксе пренесу широм Србије“, истакла је Ивана Ћирковић помоћница министра државне управе и локалне самоуправе.

У уметничком делу програма наступили су глумци Првог приградског позоришта Лазаревац као и ученици и професори СМШ „Марко Тајчевић“ из Лазаревца.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *