Потомци лекарке Елзе Инглис посетили Лазаревац

Делегацију из Шкотске примио је председник општине Лазаревац, Бојан Синћелић који је том приликом, уз речи добродошлице, подсетио да потомци Елсе Инглис сваке године долазе у наш град и да једном давно стечено пријатељство не престаје да траје.

„Болница у Лазаревцу последња се повукла баш из разлога што су шкотске болничарке инсистирале да ниједан рањеник не остне у њој и тим чином ризиковале да и саме буду заробљене или убијене“, подсетио је Синђелић. „Људи овога краја то знају да цене и као што видите и након више од сто година, ми и даље настављамо традицију и чувамо успомену и мислим да ће то трајати заувек“, рекао је Синшелић.

Потомци болничарке Елзе Инглис кроз разговор са челницима општине препричавали су приче које су слушали од својих предака о овој “жени- ратници“. Након пријема, размењени су симболични поклони, након чега је делегација из Шкотске положила венце на спомен обележје у дому здравља „Др Ђорђе Ковачевић“, где их је поздравио директор установе, доктор Јован Милојкевић, а потом су обишли и Спомен костурницу и Модерну галерију.

Преко 800 жена из Шкотске, вођене само жељом да помогну, боравиле су у Србији током Великог рата. Неке од њих су се разбољевале, неке на жалост умирале, али оне које су преживеле настављале су да се враћају у Србију. Никада у нашем народу није престала да се негује успомена на те жене.  У Србији је у то време било неколико болница, а једна од њих била је у Лазаревцу и са 250 болничких постеља, спадала је у ред већих болница.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *