Помоћ за 11 избегличких породица

У оквиру Регионалног стамбеног програма републике Србије (Подталас 4), а захваљујући донаторским средствима Европске заједнице, Владе Јапана, САД-а и Канаде, 8 од ових 11 породица, добило је бесповратну помоћ у грађевинском материјалу у вредности од 1.116.000 дин (9.000 евра) по породици, за реконструкцију, санацију и адаптацију својих објеката. Са друге стране, захваљујући сарадњи и буџетском програму Комесаријата за избеглице и општине Лајковац, три избегличке породице су добиле сеоске куће са окућницом, вредности од по 1.150.000 динара, као и грађевински материјал у вредности од по 180.000 динара. Свечано потписивање уговора и уручење кључева од кућа, приређено је у четвртак 09. фебруара, у малој сали градске куће у Лајковцу.

“Веома ми је драго што сам коначно решио своје стамбено питање. То ће свима нама, којима су данас уручени кључеви, свакако помоћи да се још боље уклопимо у ову заједницу, која нас је веома радо дочекала и пуно нам помогла. Захвалио бих се Влади Србије, општини Лајковац и председнику Андрији Живковићу, као и Комесаријату за избеглице и његовом поверенику у Лајковцу”, рекао је овом приликом професор историје, Душан Косановић, који је из Книна дошао у Јабучје 1995. године.

Исте године, из Хрватске је у Доњи Лајковац са својом породицом избегао Миле Кривокућа, да би 13 година касније успео да купи кућу у Боговађи, коју ће у наредном периоду моћи да реновира.

“Захвалио бих се у своје и у име свих нас који смо данас добили грађевински материјал за побољшање стамбених услова у објектима, у којима сада живимо. Захвалио бих се и поверенику Жики Шушњаревићу, који је пуне две године истрајао са нама на прикупљању потребних докумената. Такође се захваљујем и свим донаторима из Европске уније, који су нам помогли. Кућа у Боговађи, коју смо купили 2008. године је стара градња (из 1957/58. године) и оно што ћемо најпре урадити јесте промена крова, изолација, фасада, санитарни чвор, столарија и подови”, рекао је Кривокућа.

Повереник за избеглице и миграције општине Лајковац, Живорад Шушњаревић, истакао је да се сарадња Комесаријата за избеглице са општином Лајковац одвија на два нивоа: на донаторском и на буџетском, у оквиру кога општина и комесаријат заједнички финансирају одређене програме.

“Три куће, чије смо кључеве данас уручили, су из буџетских средстава при чему комесаријат учествује са 90%, док општина учествује са 10%. Општина Лајковац, наравно, наставља сарадњу са комесаријатом и у току је конкурс за пријављивање 12 лица, којима ће бити додељене сеоске куће са окућницом. Тај програм ће бити финансиран из донаторских средстава и користим прилику да још једном позовем лица да се пријаве. Конкурс ће бити отворен до 24. фебруара”, поручио је Шушњаревић.

Истичући да општина Лајковац има одличну сарадњу са Комесаријатом за избеглице, први човек лајковачке општине је најавио да ће у блиској будућности сва избегла лица, која живе на територији Лајковца, бити збринута.

“Данашњим догађајем и општина Лајковац, и држава Србија показују вољу и жељу да се помогне свим оним људима, који су некада живели на просторима бивше Југославије, а који су морали да напусте своја огњишта због свега што се издешавало у последњих 20-25 година. Почетком јесени нас очекује потписивање уговора са још 12 породица и, након тога, остаће још свега пар избеглих лица на територији општине Лајковац, која немају решено стамбено питање и то ћемо решити у току 2018. године”, рекао је председник општине Лајковац, Андрија Живковић.

Поред ових програма, у општини Лајковац се приводи крају и програм помоћи за економско оснаживање интерно расељених лица са простора Косова и Метохије, чија је вредност 1.000.000 динара. Помоћ је бесповратна и додељује се у вредности до 200.000 динара за развој личног предузетништва, а најчешће се користи за куповину алата, пластеника, обнову сточног фонда итд.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *