Полагање венаца страдалима у Колубарској бици

Венац су на спомен костурницу положили председници општина Лазаревац, Лајковац и Љиг, Бојан Синђелић, Андрија Живковић и Драган Лазаревић. Након храма у Ћелијама, председници три суседне општине положили су венац и на Враче Брду, на споменик Димитрија Туцовића, који ће уз највише државне и војне почасти 15. децембра бити сахрањен у Алеји великана на београдском Новом гробљу.

“Заједно са општинама Лајковац и Љиг, обележавамо “Дане Колубарске битке” јер ова битка се и водила на територији наших општина, и ми имамо обавезу према нашим прецима, који су бранили свој дом и своје огњиште, да им на један пригодан начин одамо почаст. Надам се да више никада неће доћи до таквих страдања, каква су била у Великом рату, а нашим прецима нека је вечна слава и хвала”, рекао је том приликом председник ГО Лазаревац, Бојан Синђелић.

Истичући важност неговања традиције, председник општине Лајковац Андрија Живковић је нагласио да ће општина Лајковац увек учествовати у обележавању једног овако важног догађаја за наш народ.

“Увек ћемо са поносом говорити о нашим прецима, који су дали своје животе бранећи кућни праг и своју земљу. И ми данас треба да се више угледамо на наше претке, који су били храбри и поносни када су бранили своју отаџбину. Иако морамо да размишљамо о будућности, морамо се сећати и наших јунака јер не смемо их заборавити, а ово је само један од догађаја који посвећујемо њима и нека им је вечна слава и хвала за све оно што су урадили за Србију”, додао је Живковић.

Представници ужичког одбора потомака ратника, у периоду од 1804. до 1918. године, такође су положили венац на споменик Димитрију Туцовићу и овом приликом, председница овог одбора Миљка Пилчевић, присутнима је одржала говор о животу и страдању Димитрија Туцовића. До 15. децембра, у Лазаревцу ће бити одржано више трибина, промоција књига и изложби, којима ће, на достојан начин, бити обележена 102. годишњица Колубарске битке, која се због свог значаја и војничке вештине, проучава на великим војним академијама у свету.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *