Подршка за „Алексин закон“

Алекса је 2011. године у својој четрнаестој години, извршио самоубиство након вишемесечног физичког малтретирања од стране његових вршњака. У циљу систематске борбе против ове врсте насиља настао је такозвани „Алексин закон“  који чека на усвајање.

Грађанима, окупљеним испред Рударске чесме у Лазаревцу, обратио се старешина извиђачког одреда „Колубара“, Марко Перишић који је, подсетивши на Алексин пример, позвао присутне да подрже усвајање овог закона.

Немања Столић, члан бокс клуба Бокс Тим Лазаревац  у изјави за медије каже да је потребно много више пажње посветити  васпитању деце и њиховом усмеравању  на бављење спортом, јер се на тај начин  правилно усмерава „вишак” енергије.  Он је такође подсетио да постоји много деце која свакодневно трпе вршњачко насиље, а да на такво понашање нико не реагује.

„Алексин закон” предвиђа оштре казне за ученике, професоре и несавесне родитеље који се о овај закон оглуше и који на неадекватан начин реагују на вршњачко насиље у свом окружењу. Скупови подршке уавајању овог закона одржани су у још неколико градова у Србији.

Скупштински Одбор за права детета разматрао је у четвртак иницијативу за доношење такозваног “Алексиног закона” који треба да сузбије вршњачко насиље, и констатовао потребу додатног унапређења превенције и интервенције како би се заштитила деца.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *