Подршка овчарству

У оквиру матичне службе ускоро почиње са радом инжењер сточарства са пуним радним временом, које укључује и изласке на терен, а матичење на територији општине Лазаревац биће потпуно бесплатно.

Уматичена приплодна грла имају познато порекло предака, производне особине и карактеристике, што може дати бројне информације о квалитету и генетици животиња. Члан Већа општине Лазаревац Ненад Бачанац рекао је да сточарство, поготово област овчарства, не може бити профитабилно без субвенција државе. „Субвенције се могу остварити кроз област матичења. Наша матична служба је регионалног карактера, покривамо општине и изван Лазаревца, али свакако да су приоритет наши пољопривредници“, рекао је Бачанац и истакао да је буџет града Београда за област пољопривреде од ове године увећан и износи 240 милиона динара.

Заинтересованост за пољопривреду у протекле три године на територији општине Лазаревац, драстично је промењена, првенствено зато што је велики бrој младих почело да се интересује за овај посао, а очекивања су да ће у наредне две године бити уматичено око 3.000 грла оваца.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *