Подељена ауто седишта најмлађим Лајковчанима

Критеријуми за добијање ауто седишта су били да оба родитеља имају пребивалиште на територији општине Лајковац и да саобраћајна дозвола гласи на једног од родитеља или на неког другог члана домаћинства. Овом приликом је подељено укупно 50 ауто седишта, односно тачно онолико колико је и било пристиглих пријава, а седишта су уручили чланови Савета за безбедност саобраћај општине Лајковац, Андрија Живковић, Мила Митровић и Предраг Мирковић.

“Са поносом могу да истакнем да је општина Лајковац једина у колубарском округу, која је спровела ову акцију и свакако ћемо и у следећој години наставити са истом праксом. Данас је подељено укупно 50 ауто седишта, а искрено се надам да ће следеће године тај број бити знатно већи и ми, и на овај начин, показујемо да бринемо о нашим најмлађим и најмилијим суграђанима. У следећој години, у договору са осталим члановима Савета за безбедност саобраћаја, спровешћемо још низ акција, које ће се односити на наше најмлађе суграђане. Ово је свакако најосетљивија категорија становништва и мора се ставити акценат на њихову безбедност”, рекао је један од чланова Савета за безбедност саобраћаја и председник општине Лајковац, Андрија Живковић.

Први човек лајковачке општине је додао да је ова акција финансирана средствима које општина Лајковац добија од државе на основу наплате казни и прекршаја почињених у саобраћају. Према његовим речима Савет за безбедност саобраћаја је добио нешто више од 700.000 динара, од чега је 500.000 динара одвојено за ауто седишта, 200.000 динара је намењено за пројектовање зоне безбедности око основних школа у Лајковцу, а остатак, негде око 40.000 динара, биће одвојен за саобраћајно огледало које ће бити постављено на раскрсници улица Војводе Мишића и Цвијићеве. Савет за безбедност саобраћаја општине Лајковац формиран је ове године, а томе је претходио састанак представника локалних самоуправа са министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић, коме је испред општине Лајковац присуствовао Предраг Мирковић, један од чланова новооснованог савета.

“Ранијих година, нисмо имали формиран Савет за безбедност саобраћаја и сав новац који је општина добијала од државе на основу наплате казни и прекршаја почињених у саобраћају, коришћен је, по мом мишљењу, не баш на адекватан начин, односно за пресипање путева и сл. Нама је у Београду, на састанку код министарке Зоране Михајловић, скренута пажња, као и свим другим локалним самоуправама, да део поменутог новца треба утрошити за пројекте попут овога, у коме су подељена ауто седишта за децу. Поред тога, акценат треба ставити и на едукацију становништва, образовање свих учесника у саобраћају и заштиту најосетљивијих категорија становништва, а онај део који се тиче инфраструктуре, локална самоуправа ће радити својим средствима. Мислим да је данас учињен велики искорак у правом смеру”, закључио је Мирковић.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *