Почела сезона алергије на амброзију, у Лазеревцу нема уређаја за мерење полена

Сезона алергије на амброзију почела је ових дана и трајаће око два месеца. Неки од симптома алергије исти су као и симтоми оболевања од Ковида 19, каже епидемиолог др Душан Вујновић, истичући да је значајана разлика у томе што код алергије нема повишене телесне температуре.

„Пре свега мислим на секрецију из носа, отежано дисање, а код неких се јавља и губитак чула укуса и мириса“, каже он.

Амброзија је биљка великог потенцијала која само у току једне године заузме нових 24 км у пречнику, а потенцијал је у томе што је клијавост њеног семена чак и после 39 година могућа, а сваки жбун амброзије може да да до неколико стотина милиона поленових зрнаца. Да би се код човека створила алергијска реакција потребно је да се у једном кубном метру ваздуха нађе 20 до 30 поленових зрнаца.

Када је реч о општини Лазаревац, из Агенције за заштиту животне средине су нам рекли да немају мерно место у Лазаревцу и наводе разлоге:

„Морам вам рећи да смо као Агенција пре пар година давали вашој локалној самоуправи уређај за мерење полена вредности око 9500 еураали да из сопствених средстава нађу варијанту ко ће им очитавати податке, али нису били спремни. Можете се оквирно информисати каква је концентрација у Београду и Обреновцу јер један уређај покрива пречник од око 50 км“.

Др Вујновић је додао да ако један од родитеља има алергију, 50 посто је могућност да дете наследи, а ако имају оба родитеља 70 посто је могућност наслеђивања.

Савет др Вујновића је да амброзију грађани уништавају пре свега на свом поседу, а за оне који имају алергију да не отварају прозоре на аутомобилим и кућама током дана, већ само ноћу, да избегавају излазак напоље када дува ветар, да веш суше у затвореним просторијама и да што чешће перу косу, као и да носе маску против амброзије.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *