Почаст великом команданту Гвозгеног пука Миливоју Стојановићу Брки (ВИДЕО Пруга ТВ)

На Кременици у селу Бистрица код Лазаревца, у недељу 4. новембра, обележена је годишњица јуначке погибије пуковника Миливоја Стојановића Брке, команданта легендарног Гвозденог пука, који је ту положио свој живот бранећи отаџбину, предводећи напад својих војника на Аустроугаре током Колубарске битке.

Удружење за неговање сећања на Велики рат “Кременица-Бистрица” из Бистрице, домаћин домаћин је овог догађаја. Поред домаћина, пошту херојским прецима одали су представници локалне самоуправе Лазаревца, гости из Удружења ратних ветерана, представници Савеза потомака ратника 1912-1920. из Београда, Зоран Ђорђевић, потомак ратника Косаничног батаљона и други топлички потомци ратника Гвозденог пука.

Регент Александар му доделио Карађорђеву звезду са својих груди

Стојановић је рођен 1873. године у Пожаревцу. Завршио је Војну академију у Београду и био изузетан официр. Уочи Балканских ратова је одлазио на специјалне задатке на Косову, ради припреме терена за дејство српске војске.

После Брегалничке битке 1913. године, задивљен Бркином храброшћу, престолонаследник Александар Карађорђевић му је пришао, скинуо Карађорђеву звезду са мачевима са својих груди и њом га одликовао.

У време Колубарске битке је предводио чувени Гвоздени пук. Иако је боловао од тешке упале плућа, повео је лично своје људе у јуриш на Кременицу, када је и погинуо. Његови посмртни остаци највероватније су сахрањени у спомен-костурници Храма Светог Димитрија у Лазаревцу.

Композитор и диригент Станислав Бинички посветио му је свој чувени марш На Дрину.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *