Почаст јунацима Колубарске битке

Трећу годину заредом Општина Лазаревац и Месни одбор за неговање традиције Гвозденог пука села Бистрица обележили су годишњицу јуначког страдања пуковника Миливоја Стојановића Брке, одали почаст и положили венце херојима погинулим током Колубарске битке у борбама за освајање стратешки важне коте Кременица у Бистрици.

Ова битка ушла је историју по јуначкој борби младих људи који су даноноћно бранили своју земљу са циљем да протерају непријатеља, рекао је заменик председника општине Милоје Живановић. „Потрудићемо се да овде направимо право спомен обележје где ће се народ из Бистрице, Лазаревца и осталих места из Србије окупљати и евоцирати успомене на херојско дело Брке и његових сабораца. Посебно ме радује то што је група младих на овом месту јуче посадила храст који ће бити запис“, рекао је Живановић.

Милан Лазаревић из Организационог одбора за неговање традиције ослободилачких ратова 1912-1918. МЗ Бистрица рекао је да су уз помоћ општине Лазаревац и ЈПКП Лазаревац ограђене спомен-плоче, храст је посађен на иницијативу Мила Платанића, а план је да се постави и вајат који ће служити као спомен кућа.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *