Око 500 учесника у акцији „Стазама Колубарске битке“

Шеста Републичка планинарска акција „Стазама Колубарске битке“ у организацији лајковачког ПСД „Ћира” била је изузетно масовна и окупила око 500 учесника.

Уз слоган „Колубара тече и памти“ учествовало је 40 планинарских друштава из Србије, четири из Републике Српске, шест удружења грађана, ученици и остали. Сви учесници су савладали стазу дужине 17 километара,  која није била захтевна по конфигурацији. Стазама Колубарске битке ходала је и Клара Сентђери, саветник за културу Амбасаде Мађарске у Србији, за коју је пред почетак акције пријем приредио начелник Општинске управе Лајковац Живорад Бојичић. Том приликом се разговарало о будућој сарадњи мађарских и лајковачких планинара, односно о дружењу на Рајцу и Балатону.

Траса акције била је: Лајковац – археолошко налазиште Анине – брдо Човка – манастир Ћелије са спомен костурницом – споменик Димитрију Туцовићу на Враче брду – Лајковац. Осмишљена је тако да се обиђу места и споменици значајни за Колубарску битку, као и споменици културе у лајковачком крају. У манастиру Светог Георгија у Ћелијама игуман Доситеј Хиландарац одржао је помен јунацима Колубарске битке, а затим су положени венци на спомен-обележје и заједничку гробницу учесника Колубарске битке. У драмском програму, који је организовала Туристичка организација општине Лајковац, наступили су глумци Биљана Ђуровић, као српска сликарка и болничарка Првог рата Надежда Петровић, и Перо Бјековић са стиховима „Плаве гробнице“. Присутнима се обратио и књижевник Радован Бели Марковић.

Уз разноврсне садржаје циљ акције је свакако остварен, а масовност је већа из године у годину. По повратку у Лајковац организовано је дружење, уз доделу захвалница и музички програм.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *