Отворено ванболничко породилиште у Лазаревцу – најважнији објекат у последње четири деценије

Ванболничко породилиште у Лазаревцу у оквиру Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић“ данас је званично отворено пред више стотина грађана, а у понедељак биће спремно за дочек првих пацијенткиња.

Отварању су присуствовали градоначелник града Београда др Зоран Радојичић, министар здравља др Златибор Лончар, потпредседник у Влади Републике Србије др Небојша Стефановић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић, председник општине Лазаревац Бојан Синђелић и директор Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић“ др Јован Милојевић.

У приземљу новог објекта налази се диспанзер за здравствену заштиту жена са ултразвучним кабинетом, саветовалиштем за труднице, менопаузу, адолесценцију и рано откривање малигних болести, док је на првом спрату одељење породилишта са простором за одржавање и праћење трудноће, обављање порођаја и праћење постпорођајног тока.

„Породилиште од понедељка креће да ради. Запослени су лекари, сестре, дате су специјализације, тако да са нестрпљењем очекујемо прву бебу. Око 600 жена са ове територије одлази у Београд да се породи. Од сада свака од њих која није за царски рез моћи ће у будућности овде да се породи и буде бизу своје породице“, рекао је Лончар.

Потпредсеник Владе Небојша Стефановић рекао је да ће родитељи захваљујући пројекту „Бебо, добро дошла на свет“ у породилишту на један „клик“ моћи да пријаве децу, што ће значајно скратити време обављања бирократских процедура.

Директор дома здравља др Јован Милојевић подсетио је да је 2015. године постављен камен темељац и да је захваљујући разумевању самог врха државе реализација пројекта успешно приведена крају. Председник општине Бојан Синђелић истакао да је остварен деценијски сан и да је ово најважнији објекат који је у последњих 40 година изграђен на територији Лазаревца.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *