Отворена изложба „Траговима Колубарске битке“

Отварањем изложбе дечјих радова успешно је завршен пројекат „Шетам и причам: траговима Колубарске битке“ који су реализовали удружење Дечја културна географија и Библиотека „Димитрије Туцовић“ уз подршку ГО Лазаревац. Радови ученика четвртог разреда ОШ „Кнез Лазар“ из Лазаревца, инспирисани програмом „Траговима Колубарске битке“, изложени су на оградној галерији библиотеке.

Симболичним уручењем дечје културне мапе Лазаревца, коју је у име локалне самоуправе примио Вукашин Јањевић, директор ЈП Топлификација, реализатори пројекта захвалили су се на подршци ГО Лазаревац и изразили уверење да ће оваквих пројеката у будућности бити више. Примајући мапу, Јањевић је истакао да је реч о лепој идеји да се деца упознају са историјом свог краја. „Ми смо увек ту да овакве активности подржимо, да се деца од малена упознају са правим вредностима, кроз активности које су примерене њиховом узрасту“, рекао је Јањевић.

Отварајући изложбу, позната списатељица за децу Јасминка Петровић, похвалила је радове ученика и говорила о значају сарадње између установа културе и образовања: „Тај мост је веома важан. Школа има неки рад, дисциплину и неки свој план, а библиотека је један слободан простор који омогућава да се све то што се научи прикаже на један креативан разигран начин. Мислим да је овај пројекат управо то, да се спаја знање и креативност“.

Шетња „Траговима Колубарске битке“ одржана је 30. новембра и у оквиру тог програма ђаци су обишли културно-историјске споменике који чувају успомену на највећу битку Великог рата: Библиотеку „Димитрије Туцовић“, споменик Српском ратнику, споменик  Предах ратника, Цркву Светог великомученика Димитрија са спомен-костурницом и старо војничко гробље.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *