Отварањем школе у Бајевцу прослављен Дан општине Лајковац (ВИДЕО)

Свечаним отварањем реконструисане осмогодишње школе у Бајевцу, где почеци описмењавања датирају у далеку 1842. годину, обележен је 16. септембар – Дан општине Лајковац. 

У потпуну обнову зграде и дворишта издвојеног одељења Основне школе „Миле Дубљевић“ у Бајевцу Влада Републике Србије уложила је 103 милиона динара преко Канцеларије за управљање јавним улагањима.

Обраћајући се на свечаној академији председник општине Андрија Живковић истакао је да је за четири године чак 11 објеката на територији општине Лајковац добило лепши и савременији изглед.

– Међу њима бих издвојио нови објекат предшколске установе „Лептирић“, као прво значајно улагање у низу. С поносом ћу споменути и завршетак нове зграде ОШ „Димитрије Туцовић“ у Јабучју, реконструкцију издвојеног одељења „Миле Дубљевић“ у Ратковцу, реконструкцију Средње школе „17.септембар“ Лајковац и најзад реконструкцију основне школе испред које се сада налазимо. У споменуте објекте уложено је око 500 милиона динара из буџета општине Лајковац и државних фондова, на чему смо веома захвални Канцеларији за јавна улагања Републике Србије. Улагање у образовање биће приоритет општине Лајковац и у наредном периоду, јер је то сигуран залог за будућност.

Са том констатацијом се сложио и председник суседне општине Уб Дарко Глишић, који је присутнима поручио да је једино улагање које се увек исплати улагање у децу и образовање. Они који имају прилику да помогну у једном тако великом делу остају запамћени, закључио је Глишић.

Писменост овог краја има дубоке корене и везана је за цркву у оближњем Степању, где су учитељи углавном били свештеници. Школа постаје државна 1842. године и после школе у Боговађи најстарија је у овом крају. Први учитељ био је Михаило Петровић из Војводине. После Другог светског рата великим залагањем колектива отворена је осморазредна школа у Бајевцу, а настава у садашњој згради одвија се од 1964. Била је самостална до 1995. године под називом ОШ „Момчило Поповић“, када је припојена ОШ „Миле Дубљевић“ Лајковац као издвојено одељење. 

Начелник Школске управе Ваљево др Зорица Јоцић подсетила је да школа у Бајевцу тренутно има 50 ученика распоређених у осам одељења и да јој је жеља да буде што више деце, како би школа остала осмогодишња. Такође је истакла да сада постоје сви услови да школа пређе на једносменски обогаћени рад, који је пројекат Министарства просвете, науке и технолошког развоја. У име свих ученика и колектива на успешној реализацији обнове школске зграде у Бајевцу захвалила се директорка ОШ „Миле Дубљевић“ Биљана Жујовић.

У културно-уметничком програму учествовали су: дуо „Аморозо“ који чине професорке Музичке школе „Живорад Грбић из Ваљева Даница Крунић и Александра Миливојевић Јоцић, етно певачка група састављена од Миле Ристовић (наставнице школе у Бајевцу) и Теодоре Јовић, као и глумица Ангелина Лукић у улози водитеља. Црвену врпцу пресекли су ученици и пустили балоне у ваздух. 

Двориште школе је изузетно велико и ради се на његовом уређењу. Завршен је терен за мали фудбал и рукомет, у току је изградња одбојкашког терена, припрема за уређење зелених површина, а у наредном периоду биће изграђена сала за физичко васпитање.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *