Откривен споменик Миливоју Стојановићу – Брки

Након интонирања државн химне и подизања заставе, откривен је споменик и положени венци на спомен обележје.  Венце су положили представници ГО Лазаревац , представници Одбора за очување традиције и сећања на Гвоздени пук МЗ Бистрица, представници Удружења војних старешина Лазаревца и Одреда извиђача Колубара, ООРВС  Алексинац и Удружење потомака ратника 1912- 1920, Градска организација Пожаревац.

Након парастоса, присутнима се обратио заменик председника ГО Лазаревац, Милоје Живановић

„Окупили смо се данас на овом месту да одамо почасст једној људској громади и човеку који је имао ту несрећу да на овом месту изгуби живот. Покушавамо да на овај начин исправимо једну историјску неправду коју су генерације пре нас учиниле према овом делу наше историје.

Други пешадијски пук, Књаз Михајило, у народу познат као “Гвеодени пук“, чувен по свом јунаштву и неустрашивости, учествовао је у оба Балканска рата и исказао неизмерно јунаштво. Управо зато, ми морамо, као друштво да им посветимо више пажње. Оно што је за нас посебно битно је чињеница да је на овом месту 4. децембра 1914. године погинуо тај легендарни комадант, задуживши и овај крај и ову средину, али и целу Србију својим херојским делом“.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *