Осма туцијада на Враче брду

Најмасовније такмичење које се одржава на територији општине Лајковац, и ове године је окупило бројне посетиоце, а организатор манифестације и овај пут је био еколошки покрет “Каструм Бродаре”.

“Част ми је и задовољство што ове године Туцијаду поново организујемо на Враче брду. Прошле године смо били принуђени да због временских услова променимо локацију, а сада смо се поново вратили на Враче брдо и сви, који смо били у организационом одбору, били смо за то да се манифестација одржи на месту где је и први пут одржана. Ове године, пуно спонзора је пружило подршку Туцијади па ће за победнике у дечјој конкуренцији главне награде бити бицикли јер желимо да најмлађи што више времена проводе у природи и да воде здрав живот. Поред тога, биће ту и награда у виду дечје опреме и слатких пакетића, док ће главне награде за сениоре бити ваучери за теретану и вечера у ресторану “Бајка” у Лазаревцу”, рекао је за наш лист, пред сам почетак такмичења, председник еколошког покрета “Каструм Бродаре”, Миодраг Марковић.

Учешће у организацији овогодишње Туцијаде, и овај пут је узела Туристичка организација општине Лајковац, чији је директор Милутин Ранковић, овом приликом одржао кратак историјски час, подсећајући на значај Враче брда и Ћелија у културном, историјском, али и туристичком смислу.

“Већ неколико година подржавамо младе људе из еколошког покрета “Каструм Бродаре” јер организују манифестацију која много значи за промоцију овог краја. Морам да кажем да само Ћелије, као поприште Колубарске битке завређује пажњу посетилаца и туриста широм света, а недалеко одавде имамо и археолошко налазиште Анине, које потиче из четвртог века нове ере. Ове године смо се на Туцијади представили мини штандом, а наш гост данас је и Владимир Путник, доајен Радио Београда и потомак чувеног војводе Радомира Путника, који ће данас имати драмски наступ”, истакао је Ранковић.

Након културног и забавног дела програма посвећеног најмлађима, уследило је дуго ишчекивано такмичење у у туцању ускршњим јајима. У категорији најмлађих јуниора (до I разреда), тријумфовао је петогодишњи Млађен Фуртула из Ћелија, у конкуренцији деце узраста од I до IV разреда, победио је седмогодишњи Лазар Мићић из Ћелија, док је најтврђе ускршње јаје, у узрасту од V до VIII разреда, имао четрнаестогодишњи Жељко Јеремић, такође из Ћелија. Шампионско ускршње јаје у сениорској конкуренцији, имала је Маја Обрадовић из Жупањца, а поред такмичења за најтврђе јаје, за старије и снажније учеснике осме Туцијаде, организовано је надметање у надвлачењу конопца и бацању камена с’ рамена. Хицем од 9 метара, победник у бацању камена с’ рамена био је Миодраг Радојичић из Жупањца, док је у надвлачењу конопца овога пута неприкосновена била екипа “Миодраг и другари”, такође из Жупањца.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *