Одржано предавање др Милорада Ђоковића „Непозната историја Лазаревца – 1941. година“ (ВИДЕО)

У оквиру традиционалног обележавања „Дана Београда“ у Библиотеци „Димитрије Туцовић“ одржано је предавање „Непозната историја Лазаревца – 1941. година“, проф. др Милорада Ђоковића са Факултета за дипломатију и безбедност.

Предавање је отворила директорка Библиотеке „Димитрије Туцовић“ Јасмина Иванковић, а оно је представљено и у видео формату на YouTube каналу лазаревачке библиотеке. Циљ је био да се шира и научна јавност први пут, како истиче Ђоковић, после вишегодишњег истраживања упозна са друштвено-историјским околностима Лазаревца током 1941. године.

Окупацијом Лазаревца 14. априла 1941. године, на месту данашње библиотеке, усељена је немачка команда са заставом Трећег рајха. Другог дана рата, 7. априла, немачка авијација је бомбардовала и тешко оштетила Цркву Светог великомученика Димитрија, када је уништен и аеродром на коме је погинуло девет авијатичара, припадника 601. ескадриле.

Крајам априла град је био суочен да приливом Словенаца који су протерани из своје земље и они су смештени у школу у Петки и у сеоска домаћинства. Пред злочинима усташке власти, која је 10. априла формирала НДХ, у Лазаревац пристижу прве избеглице из Босне које су прихваћене и смештене код локалног становнишва. У граду се налазила и група Јевреја, пристигла 1939. године.

У Лазаревцу су, према речима Ђоковића, јавно деловали немачка власт, недићевци и четници Косте Пећанца, као и љотићевци. Међутим, равногорски покрет Драже Михајловића и партизански покрет, на чијем је челу био Јоспип Броз Тито, деловали су илегално.

На предавању су први пут приказане фотографије немачких војника и четници војводе Драгољуба Каменице из Ћелија, кога ће касније ликвидирати равногорски четници.

Више погледајте у видео прилогу који следи.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *