ОДРЖАН ПАРАСТОС ДjМjТРjЈУ ТУЦОВjЋУ

У суботу 8. Новембра, код споменика Димитриjу Туцовићу на Враче брду  одржан  je парастос и краћи програм поводом стогодишњице Колубарске битке и погибиjе Димитриjа Туцовића. Један од вођа социjалистичког покрета у Србиjи, као припадник Моравске дивизиjе првог позива, погинуо jе 20. новембра 2014. на Враче брду у реjону села Ћелиjе. 


Парастос jе обавиo свештеник Милић Драговић из Ужица, родног краjа Димитриjа Туцовића, беседиo je ужички глумац Горан Шмакић, а присутнима се обратио председник Удружења Ужичана у Београду Милош Туцовић истакавши значаj обележавања овог датума и сећања на Димитриjа Туцовића.

Председник општине лаjковац Живорад Боjичић рекао jе да ће Враче брдо коjе jе спомен обележjе, предстоjећим акциjама коjе ће спровести општина Лаjковац и еколошки покрет „Каструм Бродаре“ из Лаjковца, бити додатно уређено.

Димитриjе Туцовић jе погинуо 20. новембра 1914. године у борби против аустроугарске воjске у Колубарскоj бици у Првом светском рату на западном делу Враче Брда. Године 1949. његови посмртни остаци су пренесени са лазаревачког воjног гробља и сахрањени на трг Славиjа, коjи jе тада преименован у Трг Димитриjа Туцовића. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *