Одата почаст херојима Колубарске битке

Поводом обележавање 105. годишњице Колубарске битке, представници општина Лазаревац, Лајковац и Љиг положили су венце на споменик погинулима у Колубарској бици у порти Храма Светог великомученика Георгија у Ћелијамана споменик Димитрију Туцовићу на Враче брду, као и на спомен обележје у Жупањцу.

Венце су положили заменик председника општине Лазаревац Милоје Живановић, заменик председника општине Лајковац Ненад Џајевић и председник општине Љиг Драган Лазаревић.

Црква Светог Георгија у Ћелијама  изграђена је 1923./24. као заједничка костурница српских и аустроугарских бораца погинулих у Колубарској бици. У њену костурницу смештену су кости од три до пет хиљада пострадалих ратника, донетих искључиво са Врачег брда. 2006. године, на дан освећења обновљеног храма, и новоподигнутог конака, васпостављен је манастир Св. великомученика Георгија.  

Представнике општина дочекао је настојатељ манастира Отац Доситеј Хиландарац, након чега су положили венац на спомен плочу у порти манастира.

Након полагања венца на споменик Димитрију Туцовићу на Враче брду, званичници две општине у обраћању медијима истакли су значај сећања на најважнији догађај у историји овог краја.

Заменик председника општине Лајковац Ненад Џајевић, истакао је важност чина одавања почасти великом човеку и великом Србину, који без обзира на његова идеолошка опредељења и страначку припадност, која се у том тренутку нису слагала са режимом, у младим годинама дао живот за Србију.

„Он је био један од оснивача социјализма у Србији и у последњем писму које је написао свом оцу рекао је да му је Србија изнад свега. То је начин на који и данас, сви ми остали, треба да се боримо за Србију“, рекао је Џајевић.

Заменик председника општине Лазаревац Милоје Живановић рекао је, између осталог, да је Димитрије Туцовић само један од људи који су положили свој живот на олтар домовине, да би данас ми живели у слободи.

„Ми смо данас овде да се поклонимо њиховим сенима, да се захвалимо на њиховом херојском делу и на њиховој жртви, јер да није тога било вероватно не би данас било ни Србије. Они су нам показали како се чува српки народ, ова земља и наша вера“, рекао је Живановић.

Трећи дан Колубарске битке одиграо се на брду Човка у селу Жупањац. Историчар Милосав Недић подсетио је на стратешки значај ове локације, на којој је велики број војника изгубио живот, чувајући ову важну коту по сваку цену.

Централна државна церемонија у склопу манифестације „Дани Колубарске битке“ одржава се 15. децембра испред Храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу, у чијој критпти су похрањене кости српских и аустроугарских војника.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *