Обележена годишњица Колубарске битке

Поводом обележавања 107. годишњице Колубарске битке, председници општина Лазаревац, Лајковац и Љиг окупили су се у Храму Светог Георгија у Ћелијама, где су након парастоса положили венац и на тај начин одали почаст погинулим ратницима.

Венац је положен и на споменик Димитрију Туцовићу на Враче брду, где је погинуло 20.000 српских и 30.000 војника Аустроугарске царевине. Овај дан је посебно значајан зато што је 9. децембра 1914. године ослобођен и Лазаревац, рекао је Бојан Стевић, председник општине Лазаревац. „Одајемо почаст свим настрадалима у Колубарској бици у Првом светском рату, који су дали своје животе за отаџбину, мир и благостање у којем ми сад уживамо. Сваке године треба да се сећамо свих настрадалих, не само у Великом рату, већ и у Другом светском рату и свим ратовима на простору наше земље, јер на тај начин чувамо традицију од заборава“, истиче Стевић.

Трећа локација на којој је положен венац је брдо Човка, где се пристутнима обратио песник Милисав Недић. Он је рекао да су наши ратници били јунаци, најбоље што је Србија икад имала.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *