Обележени значајни датуми за историју Лајковца

Грађанима и представницима лајковачких јавних установа се том приликом обратио заменик председника општине Лајковац, Ненад Џајевић.

“Лајковац је основан давне 1908. године, а 16. септембар је узет као Дан општине јер је тада кроз Лајковац прошао први воз, популарни “Ћира”. 15. септембар је Дан железничара, а 17. септембар је дан ослобођења Лајковца у Другом светском рату па смо објединили ова три дана и одабрали смо овај, помало неконвенционалан, начин их обележимо. Филм “Дневник једног машиновође” је рађен по животу једног нашег суграђанина, иначе мештанина села Ћелије, па је то био један од разлога зашто смо се одлучили на овај начин обележавања. Друга симболика је та, што је та саобраћајница, којом је прошао први “Ћира” пре 108 година, тада била покретач развоја Лајковца, а данас смо надомак отварања једне нове саобраћајнице, која пролази кроз срце наше општине, а то је, наравно, Коридор 11. Практично, сви наши планови и стратегије су усмерени ка што бољем прилагођавању привредног развоја уз тај аутопут. Отварање нових фирми је приоритет, у току је израда и индустријске зоне број 2, где ћемо лоцирати заинтересоване инвеститоре јер наш првенствени циљ је отварање нових радних места”, истакао је том приликом Џајевић.

Филм Милоша Радовића, “Дневник једног машиновође” приказан је у Лајковцу дан после београдске премијере. Овај филм, који говори о животу машиновођа, је српски кандидат за Оскара, а одлично је примљен на фестивалима у Москви и Сарајеву. У питању је комедија-мелодрама о невиним убицама и њиховим животима. Илија, кога маестрално тумачи Лазар Ристовски је шездесетогодишњи машиновођа, на корак до пензије. Он држи неславан рекорд од 28 гажења током каријере, а његов деветнаестогодишњи усвојени син Сима, припрема се да настави породичну традицију. Поред Лазара Ристовског, у филму играју и Мирјана Карановић, Петар Кораћ, Јасна Ђуричић, Младен Нелевић, Нина Јанковић, Даница Ристовски, Тихомир Станић и други.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *