Обележeна годишњица смрти пуковника Гвозденог пука

Након интерпретирања химне, подизања застава и полагања венаца, присутнима се обратио заменик председника ГО Лазаревац Милоје Живановић. Он је поздравио све присутне,посебно се захваливши удружењу за очување традиције Гвозденог пука МЗ Бистрица на чију иницијативу је пре годину дана постављено ово обележје, члановима Удружења потомака пуковника Стојановића, представницима Војске Србије, представницима за Очување и негу традиције из Пожаревца, ученицима ОШ “Милорад Лабудовић Лабуд” из Барошевца, младим извиђачима одреда Колубара, али и свима онима који су дошли да одају почаст вођи Гвозденог пука.

“Када се човек нађе на оваквом месту осећа се поносно што је потомак људи као што је Брка, али и не само он. На овом месту погинуо је пуковник Стојановић и ми смо подигли споменик једној људској громади. Поред њега овде је ратовало стотине, хиљаде људи, и многи су погинули”, рекао је Живановић. “Хвала им свима, што су тих дана и тих година, ратовали за боље сутра наше земље и за слободу без које данас не би могли да будемо на овом месту.” 

Поред Живановића обратили су се и представник Одбора за неговање традиције Гвозденог пука Владимир Јовчић, као и потпуковник Војске Србије Станоје Станојевић, након чега је уприличен пригодан културно- уметнички програм.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *