ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТjНЕ ЛАЈКОВАЦ

У Лаjковцу jе у уторак 16. септембра свечаном седницом Скупштине, обележен Дан општине Лаjковац. Одборницима, представницима Општинске управе, jавних предузећа и установа и гостима обратио се председник Општине Живорад Боjичић.

„Поносан сам што вам се обраћам управо данас, уочи Дана ослобођења Лаjковца од окупатора и управо на дан када jе пре 107 година лаjковачком пругом прошао први воз на релациjи Забрежjе – Ваљево“, рекао jе председник Боjичић на почетку свог говора уз подсећање да, Колубарци и Лаjковчани никада нису без отпора трпели ниjедну окупациjу.

 Након подсећања на историjски значаj датума обележавања Дана Лаjковца, Боjичић jе са поносом истакао да jе локална самоуправа у наjвећоj мери успела да санира последице катастрофалних поплава на своjоj териториjи.

„Ниjе ово прилика за подвлачење црте, али jе прилика да се каже како су наши суграђани показали велику храброст у данима страдања“, рекао jе Боjичић.

Подељене су и захвалнице поjединцима и фирмама коjи су пружили помоћ током маjских непогода. Захвалнице су између осталих  добили, Колубара Метал ПЦ „Елмонт“ , Еколошки покрет „Каструм бродаре“ из Ћелиjа, као и два приватна предузећа из Лаjковца.

 

Као Дан општине Лаjковац обележава се датум када jе 1908. године прошао први воз кроз Лаjковац, на релациjи Обреновац – Ваљево, када и почиње и формирање варошице поред Колубаре. Пруга уског колосека и популарни „ћира“ били су наjзаслужниjи за брз развоj варошице, изграђене у атарима Села Лаjковца и Рубрибрезе. Касниjе Лаjковац постаjе железнички чвор великог значаjа jер су се у њему укрштале пруге за Ваљево, Аранђеловац и Младеновац. Укидањем пруга уског колосека, Лаjковац престаjе бити железнички чвор, да би данас био пролазна станица на прузи Београд – Бар, али остаjе чувено железничко место.
Као териториjална jединица општина Лаjковац настала jе после Другог светског рата од делова општина Уб, Мионица и Лазаревац. Оснивањем општине Лаjковац почиње нови период у развоjу овог региона, када се центар интересовања помера са железнице ка рударским коповима где jе данас запослен наjвећи броj Лаjковчана.
До 1999. године као Дан општине прослављан jе 17. септембар, у знак сећања на ослобођење Лаjковца у Другом светском рату 1944. године. jмаjући у виду да jе 15. септембар Дан железничара, Лаjковац практично сва три датума и догађаjа обjедињава у jедан празник коjи обележава 16. септембра.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *