Никад већа заинтересованост за вакцину против сезонског грипа

Хигијенско епидемилошку ситуацију на територији општине Лазаревац тренутно можемо оценити као неповољну, са тенденцијом преласка у ванредну. Велики је проценат заражених и оболелих, рекао је епидемиолог др Душан Вујновић.

Од почетка епидемије, односно од 20. марта до 10. децембра регистровано је 2.459 зражених особа. Само у првих осам дана децембра на територији лазаревачке општине забележено је 805 позитивних лица, што је 32 одсто од свих заражених. Захваћене су све старосне групе, изузев деце, а највише активно радно становништво од 20 до 60 година. Клиничка слика заражених је у 90 посто случајева лакша, док је до сада укупно преминуло 18 особа.

Др Вујновић истиче да је никад већа заинтересованост за вакцину против сезонског грипа коју је примило 3.902 лица, тако да верује да ће се доста људи вакцинисати и када стигне вакцина против Ковида-19. „Предузели смо припремне мере за обављање вакцинације против коронавируса. Прво ће бити заштићени здравствени радници, као и остале професије које раде у здравству – чистачице, возачи и други. После тога долази вакцинација полиције, војске и просветних радника, као и лица старијих од 80 година која спадају у најугроженије групе. У априлу почиње масовна вакцинација становништва, наравно ко то буде желео“, каже др Вујновић.

Он подсећа да је у борби против коронавируса најважније да правилно носимо маске, одржавамо минималну дистанцу од два метра и редовно перемо руке.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *