Нагли пораст броја заражених у Лазаревцу

На територији општине Лазаревац евидентан је пораст броја тестираних, позитивних и оболелих од Ковида 19, саопштeно је на данас одржаној конференцији за медије.

Епидемиолог др Душан Вујновић рекао је да су од 20. марта до данас на територији општине Лазаревац регистрована укупно 149 лица позитивна на ковид инфекцију.  

Од 15. јуна до 2. јула забележен је највећи пораст регистрације позитивних лица и он износи 101, што је 67,7 % у односу на целокупан број позитивно регистрованих. То говори да епидемија на територији, не само Србије, већ и на територији наше општине галопира, да имамо енормно повећање броја позитивних и веома лако и брзо заражавање међу особама,“ рекао је Вујновић одајући да је узрок оваквој ситуацији највероватније попуштање мера које су биле донете за време ванредног стања.

Др Вујновић је зекључио да је хигијенско-епидемиолошка ситуација у Лазаревцу неповољна са тенденцијом погоршања.

„Само двоје здравствених раника лазаревачког дома здравља је позитивно, што значи да епидемија није дошла у установу, већ су донели епидемију споља“, рекао је он и најавио да ће у наредном периоду доћи до доношења одређених мера од стране Кризног штаба општине Лазаревац.

Број тестирања у Ковид амбуланти у Лазаревцу ограничен је на 40 тестова дневно, тестирају се искључиво лица која имају симптоме оболевања. Лица која су била у контакту са оболелом особом обављају тестирање тек пос истеку излоације коај траје 14 дана, а раније се могу тестирати јеино у случају да се код њих појаве симптоми болести, објаснио је Вујновић.

Комерцијална тестирања доступна су свима, серолошко тестирање на антитела по цени од 1200 динара и PCR по цени од 6500 дин, додао је др Вујновић.

Директор дома зравља „Др Ђорђе Ковачевић“ др Јован Милојевић рекао је да је у дому здравља је враћена тријажа на главним улазима, на свим пунктовима, где пацијенти морају да измере температуру и дају податке због чега долазе у дом зравља, а пацијенти који имају телесну температуру већу од 37 биће послати у Ковид амбуланту. Коришћење маски је обавезно за све.

„Ковид амбуланта је појачана са кадром, због гужви које су се створиле, од данас дежурају две екипе пре и две поподне. Радно време је и даље од 7 до 20 часова“, рекао је Милојевић.

Он је апеловао на грађане да без преке потребе не долазе у дом зравља.

„Ми радимо уз смањен обим посла на службама које не обрађују ковид пацијенте, јер смо морали да појачамо рад ковид амбуланти и рад свих служби смо прилагодили овој ситуацији“, објаснио је др Милојевић.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *