Мурал за Сашу Иванковића (1979-1999) из Вреоца – хероја који је живот изгубио на Кошарама (ВИДЕО)

Главна лазаревачка улица добија мурал посвећен Саши Иванковићу (1979 – 1999) из Вреоца, јунаку са Кошара и припаднику 125. мтбр, несталом 16. априла 1999. године у борби са ОВК који су заузели Маја Главу и гранатирали караулу Кошаре.

Мурал осликавају уметници Тамара Митровић и Владимир Петровић, на иницијатицу Иванковићевог рођака и Канцеларије за младе општине Лазаревац. Поред одавања почасти погинулом српском хероју, ово је и један од начина да Карађорђева улица добије лепши изглед. „С обзиром на то да су све зграде ижврљане којекаквим натписима, мислим да ће наши суграђани мурал поштовати и ценити, а можда и сами добити идеју да насликају нешто заиста вредно“, рекла је Митровић и додала да јој је посебна част што осликава Иванковићев лик, јер је и она из Вреоца.

Посмртни остаци Саше Иванковића никада нису пронађени и он се до 2009. године водио као нестао, након чега је званично проглашено да је настрадао.

Откривање и освештање мурала биће одржано 16. априла на платоу испред Рударске чесме, тачно на годишњицу Иванковићеве погибије. Истог дана биће одата пошта и положени венци на лазаревачком градском гробљу у Црним Међама.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *