Ментално здравље је једнако битно као и физичко здравље (ВИДЕО Пруга ТВ)

Светски дан менталног здравља представља најважнију годишњу глобалну кампању намењену подизању свести о значају менталног здравља. Обележава се на свим континентима и у готово свим земљама кроз локалне, регионалне и националне догађаје и програме. Ове године се обележава под слоганом „Нека ментално здравље и добробит постану приоритет за све“ и пружа прилику да се сви покрену ради заштите и побољшања менталног здравља.

Пре пандемије COVID-19 било је процењено да једна од осам особа у свету живи са менталним поремећајем. Пандемија је створила глобалну кризу за ментално здравље, а процене су показале да је пораст анксиозних и депресивних поремећаја износио више од 25% током прве године пандемије. У исто време, доступност услуга из области заштите менталног здравља је била угрожена.

Све је више примера да је очување и унапређење менталног здравља могуће коришћењем општих и циљаних интервенција заснованих на доказима. Велики значај има и побољшање социјалних детерминанти здравља (образовање, запослење, здравствено осигурање, услови за рад и становање итд.), али и смањење стигме и дискриминације особа које живе са поремећајима менталног здравља.

Потребно је креирати окружење у коме се ментално здравље поштује, чува и унапређује, где сви имају једнаке могућности да доживе ментално благостање, могу да остваре људска права и где свако може да добије здравствену заштиту која му је потребна.

Ко за себе може рећи да је ментално здрав и шта највише мучи Лазаревчане, говорила је Марија Божић психотерапеут:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *