Ласта продаје Ластру Лазаревац

Саобраћајно предузеће Ластра из Лазаревца, у већинском власништву превозника Ласта, ускоро би могло да добије новог власника.

Наиме у понедељак, 5. децембра, тачно у 14 часова, истиче рок за предају понуда инвеститора заинтересованих за куповину 60,26 одсто Ластиног удела у Ластри – ћерки фирми која послује са профитом. Минимална цена која се захтева од купаца је 3.035.066,07 евра, и свака понуда која је цент испод ове сматраће се, како се наводи у огласу – неприхватљивом.

Саобраћајно предузеће Ласта, иначе, не нуди на продају само Ластру. Управо је објављен и оглас за продају непокретности у Старој Љубовији, међу којима је и хотел. За потенцијалног купца Ластра би могла да буде интересантна због линија на којима саобраћа.

Наиме, аутобуси Ластре саобраћају на међународним и међумесним линијама, као и у приградском превозу на територији града Београда. Ластра, према подацима са сајта предузећа, обавља и локални превоз на територији општина Лазаревац и Љубовија.

Како се истиче, Ластра управља и са две аутобуске станице, од којих се једна налази у Лазаревцу, где се свакодневно обавља пријем и отпрема аутобуса и путника за око 600 полазака и долазака различитих превозника, а друга у Љубовији, са око 100 полазака и долазака на дневном нивоу.

Ластра је Ластина кћерка-фирма, основана 2002. године. Иако је њен оснивач, према подацима Агенције за привредне регистре, удео Ласте није стопроцентни, већ 60,26 одсто. Управо толики „пакет власништва“ је понуђен је на продају.

Остатак до сто одсто држе Фонд ПИО 17,31 одсто, Републички завод за здравствено осигурање 10,74 одсто, Град Београд 6,16 одсто, Република Србија 3,82 одсто, Национална служба за запошљавање 1,7 одсто.

Ласта некада била стопроцентни власник

Када је основала Ластру, Ласта је била стопроцентни власник. Промена је настала 2018. када је донета одлука о претварању (конверзији) потраживања у трајни улог, на шта је указала и Државна ревизорска институција у свом извештају. Тада је основни капитал ластре повећан за 194,69 милиона динара.

Поменути мањински власници ће, у случају продаје Ластре, имати право прече куповине.

Саобраћајно предузеће Ластра из Лазаревца прошлу годину завршила је „у плусу“, уписавши добит од 12,97 милиона динара. И 2020. је пословала профитабилно, остваривши 74 милиона динара.

Ове године Ластра је добила субвенције нешто веће од милион динара на име е-фискализације. Такође, 25. фебруара ове године Ластра је купила непокретност – аутобуску станицу површине 736 квадрата у Љубовији, и земљиште површине 4.485 квадрата. Укупна вредност непокретности је, према напоменама уз консолидоване финансијске извештаје маме-компаније Ласте – 222.085 евра.

Када је реч о судским споровима, за разлику од Ласте која се појављује у укупно 520 судских спорова као тужена страна и још 222 судска спора на страни тужиоца, у финансијским извештајима Ластре не наводи се колико су „тешки“ њени судски спорови, већ се само констатује да „друштво води одређени број привредних спорова у којима се налази и на страни тужиоца и на страни туженог“.

Ластра, такође, води и одређени број радних спорова са бившим запосленим радницима, констатује се у финансијским извештајима.

ИЗВОР- https://bizlife.rs/lasta-prodaje-imovinu-za-cerku-firmu-traze-3-miliona-eur/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *