Лајковац у новој етапи развоја

Поводом Дана општине Лајковац, у понедељак је одржана свечана академија у великој сали Општине Лајковац. Обраћајући се званицама председник општине Андрија Живковић је истакао да је Лајковац имао три историјске прекретнице у свом развоју: изградњу пруге уског колосека почетком 20. века, затим ширење колубарског угљенокопа и најновију – изградњу аутопута „Милош Велики“, на којем Лајковац представља важну петљу. „Ако будемо довољно вредни и упорни, знаћемо да искористимо све предности овог пројекта, који пружа могућности за локални економски развој и унапређење животног стандарда становништва. Главни предуслов да то постигнемо јесте инфраструктурно опремање индустријске зоне, што ће бити нимало лак задатак у наредном периоду.“ Живковић је указао да Лајковац из године у годину добија модернији и савременији изглед, скренувши пажњу на нови плато испред зграде Општине Лајковац, нову савремену пијацу и будући паркић на месту старе пијаце.

Живковић је истакао да је посебна пажња у претходном периоду посвећена унапређењу путне инфраструктуре, посебно у селима, а да следе велика улагања у образовање – комплетна реконструкција Основне школе „Миле Дубљевић“ и Средње школе „17. септембар“. „Млади јесу главни ресурс који имамо и који морамо да чувамо. Поносимо се резултатима које постижу у својим школама и спортским клубовима. Заузврат се трудимо да им у Лајковцу обезбедимо све услове за здраво одрастање и васпитање, континуирани развој и угодан живот.“

Почасни гост академије Радован Бели Марковић, један од најпознатијих српских књижевника и наш суграђанин, подсетио је да је на овај дан пре 111 година први воз прошао лајковачком пругом и путницима показао „расуту лепоту овог поднебесја, славне Колубаре и њезиног прибрежја“, као што се „случило“ и онима који су пре месец дана прошли аутопутем „Милош Велики“. Лајковчанима је поручио: „И биће све добро и миломе Богу приступачно ако сваку лајковачку капију, подразумевајући и симболичну капију на Милоша Великоме путу, раскрилимо за оне који ни усред царскога Беча своје лајковчанство нису заборавили, и за сваког ко нешто зна и уме или добру душу има.“

Традиционално су уручена и годишња општинска признања. За допринос привредном развоју Лајковца плакета је додељена Милораду Грчићу, директору Електропривреде Србије. У његово име признање је примио и захвалио се Иван Маринковић из управе овог јавног предузећа. Најбољи студенти, који су у школској 2018/19. остварили просек 9,5 и више, награђени су увећаном јунском стипендијом за 70 одсто и захвалницама. То су Драгана Јовичић из Бајевца, студент треће године Медицинског факултета у Београду, Предраг Гроздановић из Лајковца, студент треће године Саобраћајног факултета у Београду и Тијана Живковић из Рубрибрезе, студент мастер академских студија Економског факултета у Крагујевцу.

У културно-уметничком програму учествовали су: Tрио „Аморозо“, састављен од професорки ваљевске Музичке школе „Живорад Грбић“, који је извео неколико популарних дела класичне музике; млада етно певачка група из Ваљева предвођена Милом Ристовић, као и сјајни ученици Средње школе „17. септембар“ – Матеја Петронијевић, ученик другог разреда и матурант Миливоје Миловановић. Матеја је рецитовао песму Алексе Шантића „Остајте овде“, док је Миливоје говорио своју беседу под називом „У туђем свету за вас пелен цвета“, указујући на значај села, одакле и он потиче.

Општина је у вечерњим сатима суграђанима поклонила позоришну представу „Љубав до гроба“,  коју су у Културном центру „Хаџи Рувим“ одиграли Снежана Савић, Миленко Павлов и Марина Воденичар.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *